Mental Floss
QUIZZES

Can You Match the Disease to Its Olde Tyme Name?

National Library of Medicine, Flickr // No Known Copyright Restrictions (historical illustrations); Vadim Almiev/Shutterstock (illustrated scrolls)
facebooktwitterreddit

1. Writer’s Cramp

A) Scrivener’s Palsy
B) Hack’s Ache
C) Poet’s Pangs

2. Chronic Obstructive Pulmonary Disorder

A) Gaspings
B) Winde
C) Snorts

3. Tuberculosis

A) Dysfunction
B) Scrumption
C) Consumption

4. Syphilis

A) Cupid’s Disease
B) The Venereal Valentine
C) The Bumps of Eros

5. Edema

A) Dropsy
B) Stopsy
C) Mopsy
D) Eggy Knee
E) Yogurt Ankle
F) Milk Leg

6. Phlegmasia Alba Dolens

A) Eggy Knee
B) Yogurt Ankle
C) Milk Leg

7. Peritonsillar Abscess

A) Quinsy
B) Finzy
C) Knotted Glottus

8. Serious Bloating

A) Das Bloot
B) Balloonitis
C) Tympany

9. Dysentery

A) Dropsy
B) Bloody Flux
C) The Devil’s Stool

10. Lead Poisoning

A) Silversmith’s Disease
B) Dry Bellyache
C) Dirty Rumbles

the word 'answer' in a blue text bubble
Justin Dodd/Mental Floss

Answers: 1:A; 2:B; 3:C; 4:A; 5:A; 6:C; 7:A; 8:C; 9:B; 10:B

facebooktwitterreddit